Les en instructie

ongevalIn samenwerking met en -in opdracht van de trauma-nazorggroep uit Alphen aan den Rijn (zie netwerk) verzorg ik op diverse wijzen les en instructie in ‘trauma, opvang en nazorg’ voor en door collegia’s in hulpverleningssituaties.

Mogelijkheden daarin zijn:

  • Thema-dagen: in één volledige dag wordt het onderwerp trauma, opvang en nazorg toegelicht en wordt het belang van collegiale opvang geschetst. 
  • Informatie-avonden of partner-avonden: hierbij wordt (bijvoorbeeld bij een brandweerkorps) de hele medewerkersgroep (of een specifieke avond voor hun partners) geïnformeerd over trauma, verwerking en PTSS (en de zelf-signalering hierbij) 
  • Cursus Collegiale opvang: Dit is een driedaagse cursus welke de cursisten in staat maakt volledig de rol binnen een ‘collegiaal opvangteam’ te vervullen. Zij krijgen instructie over de ‘ins en outs’ van trauma, opvang en nazorg; krijgen les in gespreksvoering (met praktijk-oefensituaties) en leren te handelen volgens het gangbare protocol. 
  • Cursus Bedrijfsopvang: Een aanvulling á twee dagen op de cursus collegiale opvang. Hierbij wordt dieper ingegaan op het protocol, het ondersteunen van de ‘collegiale opvangers’ en worden er meer praktijksituaties beoefend in samenwerking met een acteur.